Aktualności

13Sty

Dlaczego warto mieć kompostownik w ogrodzie?

W ogrodzie nie da się uniknąć odpadów organicznych. Skoszona trawa czy zgrabione liście to śmieci zanieczyszczające posesję, ale jeszcze da się z nich zrobić użytek, wystarczy wykorzystać je do produkcji kompostu. Dlaczego to tak dobre rozwiązanie?

Ekologiczny dom

Przycinanie drzew, plewienie, pielęgnacja trawnika, grabienie liści – dbając o ogród produkujemy organiczne odpady niemal przez cały rok. Do tego dochodzą jeszcze odpady domowe, czyli resztki jedzenia, obierki, skorupki jajek. Można je wyrzucić do śmietnika, ale to niepotrzebne marnowanie zasobów, ponieważ z takich odpadów da się przygotować naturalny, wydajny kompost do nawożenia przydomowych upraw.

Korzyść jest podwójna, ponieważ nie płaci się za wywóz odpadów i nie kupuje sztucznych nawozów. To bardzo ekologiczne rozwiązanie, bo nie tylko zmniejsza się ilość produkowanych śmieci, ale też ogranicza zużycie chemicznych środków do uprawy roślin, które źle wpływają na środowisko i pogarszają jakość warzyw czy owoców. Co ze skutecznością działania? Naturalny kompost doskonale nawozi glebę oraz zwiększa jej urodzajność, a ponieważ nie jest tak szkodliwy jak sztuczny nawóz, coraz więcej osób wraca do tych tradycyjnych metod.

Jak zbudować kompostownik?

Nie wystarczy jednak po prostu rzucać odpady na kupkę, byle gdzie, bez żadnego zamysłu. Kompostownik musi pracować, jeśli ma spełnić swoją rolę, dlatego śmieci powinny trafiać do specjalnego pojemnika, który ma otwory na dole i jest lekko uniesiony, tak że pryzma nie leży bezpośrednio na ziemi. Nie wolno też dopuścić do tego, by odpady były mocno zbite, ponieważ bez dopływu powietrza zawartość kompostownika zgnije zamiast przeobrazić się w cenną masę biologiczną.

Pojemnik na odpady organiczne można zrobić samodzielnie z blachy, drewna bądź sztucznego tworzywa, inną opcją jest gotowy kompostownik, który znajdziecie w naszej ofercie. Wyróżnia go duża praktyczność – zamiast rozbierać całą konstrukcję trzeba tylko wyjąć dolną deskę, wygarnąć warstwę nawozu i z powrotem włożyć deskę na miejsce. Ze względu na specyficzny zapach, kompostownik warto umieścić w głębi ogrodu, w miejscu zacienionym i chronionym przed wiatrem.

W nowym kompostowniku proces przerabiania masy biologicznej jest zwykle dość wolny, dlatego można na początek zastosować specjalny biopreparat, który przyspieszy namnażanie mikroorganizmów produkujących nawóz. Kompostownik, który nie ma klapy, należy przykryć liśćmi, gruntem albo czarną folią, tak by nie trafiały do niego opady oraz śmieci nieorganiczne.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Polityka cookies